28. obletnica KC Pekarna

Območje nekdanje vojaške pekarne je že vse od leta 1994 prostor ustvarjanja, povezovanja in delovanja mnogih. Ne gre zgolj za prostor kulturnih vsebin, ki jih obiskovalci konzumirajo vsake toliko, ampak pomembno samoniklo prizorišče, gre za bogat in kompleksen preplet kulturnih, mladinskih, družbenih, socialnih in športnih vsebin, globoko vpetih v sosesko. V 28-ih letih obstoja smo doživeli vzpone in padce – tako kot vsaka skupnost, ki ustvarja, proizvaja, vzgaja in spodbuja ter se hkrati upira divjemu pohodu kapitalizma.
Akterji različnih organizacij in prostorov ob 28. obletnici Kulturnega centra Pekarna tako vabimo na raznovrstne dogodke, ki bodo potekali v tednu med 13. in 19. junijem.

PROGRAM

PONEDELJEK, 13. 6. 2022

19.00 / dvorana Gustaf

Dokudoc dokumentarna obzorja: Glasba za razmišljujoče - V spomin Marku Breclju

Filmski večer s pogovorom je spominski dogodek za Marka Breclja, ki bo potekal kot spremljevalni program oziroma napoved gostujoče razstave Brecljevih avtorskih plakatov Četrti četrtki, s katerimi od petka, 17.6.2022 naprej gostujeta koprsko Društvo prijateljev zmernega napredka in Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon. Spominski filmski večer odpira dr. Rajko Muršič, ki bo v živo in v spletnem prenosu govoril o liku in delu Marka Breclja, kakor se ga radi spominjamo. Po pogovoru sledi ob 20. uri projekcija dveh dokumentarnih filmov o Marku Breclju, ki sta nastala v produkciji RTV Slovenija: M.arK.obreC.elj režiserja Zorana Živulovića in Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj Janeza Burgerja.

https://dokudoc.si

TOREK, 14. 6. 2022

19.00 / KC Pekarna

Za par ušes besed

Simona Kopinšek, zvesta literaturi in Pekarni, bo prebirala in interpretirala uporniško poezijo, zgodbe modrosti in anekdote. Kje? Povsod v Pekarni. V parku pod platano, med bambusovimi stebli, izza zavese v dvorani Gustaf …

 

21.00 / park KC Pekarna

StopTrik v pekarniškem parku

Izbor najboljših stop animacij minulih dveh edicij mednarodnega filmskega festivala StopTrik. Le ta je skozi dobro desetletje zrasel v mednarodno priznano praznovanje stop animacije in platformo poglobljene medkulturne izmenjave. Stop animacija je prestižna tehnika animacije, ki prikazuje nežive predmete v gibanju in ob neprekinjenem predvajanju zaporedja fotografij, ustvari iluzijo gibanja. Zgodbe razvija ter predstavlja na načine, ki presegajo omejitve zakonov narav in realnosti ter se loteva najrazličnejših tematik, vse od lahkotnih do malo bolj kompleksnih, zabavnih in takih, ki nam dajo misliti.

https://www.stoptrik.com

SREDA, 15. 6. 2022

11.00

Tiskovna konferenca KC Pekarna

 

15.00 / pista

Vrzimo logiko profita v koš - basket turnir

Samoorganiziran turnir v košarki na en koš med dvema ekipama, ki jo sestavljajo 3 osebe na improviziranem, bežno definiranem in neizpravnem igrišču. Prijave ekip ob 15.00, pred začetkom dorečemo, ali igramo do 11, ali na čas, ferplej je cenjen, nagrad ne bo. Dogodek ni profitabilne narave z njim pa opozarjamo na logiko, ki usmerja procese v našem mestu. 

 

19.00 / dvorana Gustaf

O teorijah zarot - kaj je moč storiti, kadar fikcija nadomesti resničnost

Dr. Tomaž Grušovnik bo predstavil konspiracizem in odgovoril na vprašanje, zakaj so teorije zarot tako popularne. Šlo bo za predstavitev sveže izdane knjige esejev o teorijah zarot Midva ne bova rešila sveta! (Mladinska knjiga, 2022) z avtorjem izr. prof. dr. Tomažem Grušovnikom (v živo) in s komentatorjem red. prof. dr. Nenadom Miščevićem (preko zoom povezave). Dogodek organizirajo Slovensko filozofsko društvo, Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci in AGD Gustaf s podporo Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

 

20.00 / Pekarna Magdalenske mreže

Proti-zgodbe in izgradnja skupnosti

V sklopu programa Knjižnica tete Rose bo potekal pogovor na temo proti-zgodbe in izgradnja skupnosti z gostjama iz Gradca, Dijano Simić feministično literarno teoretičarko in dr. Si Sophie Pages Whybrew, znanstvenico s področja spola in različnosti, sourednicama dela Affective Worldmaking - Narrative Counterpublics of Gender and Sexuality, 2022. Spolna in seksualna kontra-javnost proizvaja vse kritičnejše, vidnejše in vplivnejše proti-pripovedi, ki imajo pomembno vlogo pri izgradnji skupnosti, tako pri njihovi vzpostavitvi, popravi krivic, in izražanju moči tovarištva ter solidarnosti. Poletele bomo preko širšega pojugoslovanskega področja in presejale različne strategije, pristope in literarne žanre ter se podrobneje posvetile izjemni, pri nas premalo poznani sodobni bosansko-hercegovski kvirovski literaturi. Pogovor bo moderirala filozofinja, dr. Maja Pan.

https://pekarnamm.org/15577

ČETRTEK, 16. 6. 2022

16.00 – 19.00

Popoldan odprtih vrat

 

16.00 / park KC Pekarna

Simulacija podnebne konference za mlade

Pekarna Magdalenske mreže in Inštitut za politike prostora za mlade podnebne aktiviste_ke organizirata dvourno delavnico namenjeno pridobivanju znanja o podnebnih spremembah in potrebnih ukrepih, da se izpusti toplogrednih plinov zmanjšajo na globalni ravni. Delavnica bo potekala kot simulacija pogajanj med različnimi skupinami držav, kot se zares odvijajo vsako leto na podnebni konferenci Združenih narodov. Metodologija delavnice je pripravljena na osnovi metodologije World Climate Simulation z uporabo C-ROADS simulacije (doslej že okoli 2.000 ponovitev v 104 državah). Gre za igro vlog, kjer se mladi razdelijo na 6 skupin različnih držav, ki nastopajo na podnebni konferenci Združenih narodov, določijo svoje pogajalske cilje in se potem o njih pogajajo med skupinami. Delavnica je namenjena vsem mladim, ki se želijo aktivistično udejstvovati na področju boja proti podnebnim spremembam in podnebni krizi.

https://pekarnamm.org/15601

 

17.00 / MC Pekarna

Kobanov memorial - biljard turnir

  

19.00 / pred Supernovo

Jašar/Azhdari/Marinič trio

Za sebe pravijo: Mi smo najboljši trio daleč naokoli. Predstavili bodo svoj prvi album z imenom: Mi smo najboljši trio daleč naokoli. Svojo zvrst glasbe opredeljujejo kot Azerbajdžansko-Eskimski etno disko punk. Glasbeni projekt Sanjina Jašarja na bobnih, Behranga Azhdarija na električnem basu in harmonikaša Daniela Mariniča s specialnim gostom Ernest Johnny Grass (rizle).

 

22.00 / dvorana Gustaf

Jam session

Četrtek je dan za jam session v Gustafu. Bobni, kitarski in bas ojačevalec, klaviature ter mikrofon(i) + kak DI priključek, čakajo na odru, ostala glasbila pa prihajajo na oder s svojimi lastniki.

http://www.gustaf.si

PETEK, 17. 6. 2022

11.00 / dvorana Gustaf

UPB Alelujanje: Rastemo do tal. Razpadnim procesom na snidenje.

 

16.00 / K.U.R.D.

Turnir v namiznem tenisu

 

17.00 / MC Pekarna

Kobanov memorial - biljard turnir

 

17.00 / park KC Pekarna

Špriclauf

Da se ohlajeni ter z norčijami lažje pripravimo na vroče dni, vas vabimo na dogodek, ki bo potekal kot ekipno tekmovanje. V ekipi morajo biti najmanj 3 osebe, vodna brizgalka ima lahko največ 1L kapacitete. V vodo bo za to, da lažje določimo zmagovalno ekipo, vmešanaizperljiva rdeča in modra akrilna barva. Potrebujete vodno pištolo, belo oz. svetlo majico in dobro voljo. Nagrada bo izvedena na kraju dogodka.

 

 

18.00 / dvorana Gustaf

Otvoritev razstave Četrti četrtki

Spominska retrospektiva avtorskih plakatov Konzorcija Prvi na vasi, ki jih je oblikoval umetniški heroj Marko Brecelj. Plakati so nastajali ob izvajanju projekta Četrti četrtki v kulturnem domu Hrpelje. Razstava obsega okoli štirideset listov A3 formata, nastalih med junijem 2017 in decembrom 2021, ki so razglaševali multimedijske pogovorne večere, predstavitve različnih gostov in gostij, izvirnih videoprojekciji in improvizacijska presenečenja.

 

KONCERTNI DEL / PISTA

 

19.00 / Justice Sale

Justice Sale so 5-članska stoner rock skupina, ki je pričela z delovanjem leta 2020 in jo sestavljajo: Leon Svilar na vokalu, Matija Furlan na kitari, Beno Meglič na kitari, Dušan Rabrenović na bas kitari, Vesna Godec na bobnih. Med svoje vplive štejejo bande kot so Kyuss, Tool, Sleep, 1000mods, My Sleeping Karma, A Perfect Circle, Slo Burn, Monster Magnet, Stoned Jesus, Red Fang, King Buffalo, Black Sabbath. Izvajajo izključno avtorsko glasbo v katero dodajajo elemente iz sorodnih glasbenih žanrov kot so npr. psychedelic, metal, alternative, progressive.

https://www.facebook.com/Justice-Sale-107367501933213

 

19.45 / Dunraven 

Svež power trio iz Seattla ob Sotli, ki že vse od devetdesetih rojeva razne težko-kategorne zasedbe. Furajo neko hostarsko, malo bolj vlažno, stoner špuro desert rocka in se gibljejo v sferah melodičnega stonerja z opazno granđerskimi vokali in pankerskimi teksti. Brezkompromisno prisegajo na temačnejše in bolj grobe zvoke. Pred dvema letoma so izdali svoj prvi EP, njihovi komadi so večinoma v angleščini, lotijo pa se tudi priredb domačih ljudskih pesmi.

Duneraven so: Andrej Černelč na kitari, Gašper Tominšek na basu in Gaja Pekošak na bobnih.

https://www.facebook.com/officialdunraven

 

20.30 / balans

 

Bunkerpop balans z vsebino, tehničnostjo in zvočno-lirično estetiko gradi na širokem spektru naredi si sam glasbenih elementov iz zaklonišč ter se spretno poigrava z različnimi zvrstmi. Svoj simpatično muhast glasbeni izraz dopolnjujejo z iskrivim samozavedanjem o absurdnosti in močno vizualno estetiko. Ravnotežje so našli v minimalističnem art-punkovskem izrazu, ki mu lahko prisluhnemo na obsežni diskografiji in odrih po vsej Evropi.

balans so: Kristin Čona, Andrej Pervanje in Jan Kmet

https://www.instagram.com/____balans____/

 

21.30 / Nina Bulatovix

Nekdaj hišna Nina Bulatovix, združena kot surov glasbeno-besedni upor proti nesposobnostim in samozadostnostim politike ter obče blaznosti. Glavna preokupacija še danes ostaja preizpraševanje pozicij in razmerij moči, bend se je iz Pekarne preselil na Metelkovo, glasbena zakladnica pa postaja vse večja. Grenkosladkost časa in prostora ujemajo v zapeljive melodije, spevna besedila in eklektičnost izraza. Glasba za ples v času neznosnosti. Nina Bulatovix so: pevec Gregor Kosi, basist Marko Širec in bobnar Jure Lavrin + gost Andrej Hrvatin

https://www.facebook.com/Nina-Bulatovix-160221820687482

 

Lubadar bo osvetljeval telemark.

 

 

AFTER DEL / DVORANE

 

22.00 / MC Pekarna / 80s & 90s

Ritensko, ritemsko in žanrsko raznoliko glasbeno popotovanje v obdobje zadnjih izdihljajev prejšnjega tisočletja. Prince, Mixies, Iron Maiden, The Cure, Depeche Mode, Black Sabbath, U2, R.E.M, Michael Jackson, Judas Priest, Misfits, Nirvana, No Doubt, Pearl Jam, Snoop Dogg, The Offspring, Tool, Foo Fighters... Vstop prost.

 

23.00 / Gustaf / poptrsh

Poptrsh je projekt v katerem Marko Jaušovec in Vita Kolar združujeta področja konceptualnega, glasbenega in vizualnega sveta. Močno uprta na kulturo samplanja, prosto jemljeta iz smetišča pop kulture, rekonstruirata in spreminjata po lastnih videnjih, hkrati pa odpirata globji konsenz na podlagi interpretacije doživetega. Sodobna produkcijska okolja in prakse jima dajejo neizčrpen poligon za razvijanje lastnih orodij, katera uporabljata na nekonvencionalen način.

https://www.facebook.com/poptrsh

SOBOTA, 18. 6. 2022

12.00 / park KC Pekarna

 

ScrappyDrums

Delavnica izdelave in igranja jezičnih bobnov ali Scrappy-jev s Sebastijanom Haličem. Bobnar lastnoročno izdeluje svoja glasbila iz recikliranih materialov, med drugim tudi iz rabljenih in izpraznjenih plinskih buč, iz katerih privablja posebne, celo meditacijske zvoke. Scrappy-ji so preprosti glasbeni instrumenti, narejeni iz različnih materialov. Izdelati jih je možno iz vsake raztezne posode, iz kompresorskih posod ali praznih jeklenk za plin. Uglašeni v starodavne, že pozabljene lestvice, prinašajo svežino, čarobnost, mir in nemir… Scrappy-ji omogočajo drugačen, preprostejši pristop k ustvarjanju glasbe. Ni pravil, ni omejitev. Glasbeno predznanje ni potrebno. V njihov zven se lahko potopi slehernik, od najmlajšega do najstarejšega.

https://www.facebook.com/scrappydrums

 

 

12.00 / terasa HOP

Družabni popoldan

Zbrani dj-i bodo, kot pravijo, na najlepši terasi v mestu s svojo ljubeznijo do glasbe, pričarali prijeten družabni popoldan ob odlični glasbi. Tako obiskovalci kot zaposleni se bodo podružili, zaplesali in tako preživeli prijeten sobotni popoldan. Posebna gostja Urška Gajt bo dogodek še dodatno začinila s svojim angelskim glasom.

 

16.00 / K.U.R.D.

Turnir v namiznem tenisu

 

17.00 - 20.00

Popoldan odprtih vrat

 

18.00 / park KC Pekarna ali Hladilnica

Pirhalter

Nastop pekarniške glasbene skupine v akustični izvedbi.

https://www.facebook.com/pirhalter

 

19.00 / KC Pekarna

Erotično valovanje besed

Erotika je krasna beseda številnih pomenov. Z njo je prepojena umetnost, naj gre za glasbo, film, slikarstvo, literaturo. Simona Kopinšek bo željnim sladko opojnih vsebin prebirala znane in manj znane zgodbe, pesmi, prigode ...

 

 

KONCERTNI DEL / PISTA

 

19.30 / Uporabniki 

Štirje mušketirji z abnormalno veliko levo modo.

https://www.facebook.com/Uporabniki-234422138477798

 

20.30 / Liburoa

Liburoa je skupina petih mladih glasbenih ustvarjalcev, katere druži želja po igranju kvalitetne glasbe z alternativnim pridihom. V njihovih avtorskih pesmih lahko uživamo v prepletu alternativnega rocka, rocka ter funka, glasbo pa dopolnjujejo izvirna in tematsko raznolika angleška besedila.

https://www.facebook.com/liburoa/

 

21.30 / No Rules

Rockerji prihajajo izvorno iz Tuzle v Bosni, v zadnjem desetletju pa so se napol ustalili tudi v Ljubljani. Skupino je nekje v oktobru leta 1999 ustanovil kitarist Goran Čampara, ki je uresničil svojo dolgoletno željo, da ustvari rokenrol bend v Tuzli. Igrajo garažni rock in blues z izvirnimi besedili v bosanskem jeziku. Igor Bašin je ob njihovi najavi na festivalu Garage Explosion 2008, ko jih je predstavil Sloveniji zapisal: “Če imajo Srbi Partibrejkerse, Hrvati Majke in Slovenci Res Nullius, potem imajo v Bosni in Hercegovini No Rules.”

https://www.facebook.com/NoRulesSlovenija/

 

 

AFTER DEL / DVORANE

 

22.00 / MC Pekarna / Metal attack feat. Gorelord, Fox-M, Moontroll, Destroyer.

Destroyer aka foter Metal Attacka, je zbral staro ekipo dj-jev, da nam pričarajo spet tako metalsko vzdušje, kot je bilo na samem začetku tega projekta, 19 let nazaj. Kakopak vse zvrsti metala, za vsakega nekaj. Slemanje zagotovljeno! Ambient: metal, folk, megla in glasbeno primerne projekcije na velikem platnu, seveda neodvisne od glasbe. Prost vstop!

 

23.00 / Gustaf / Madamdub & Selyak 

Madamdub (Dubomb Crew MB)- roots, dub, digital dub, steppers in dubstep. DUBOMB je bil ustvarjen v začetku leta 2011 v mariborski Pekarni, od takrat je nastalo okoli 40 Dubomb dogodkov s številnimi glasbenimi skupinami in DJ-i.

Selyak je sprva navduševal v DJ kolektivu Dubsystem Sound, kasneje s solo projektom Free Form Dub in nazadnje še v live dub zasedbi Dubzilla. Z vinilov nam bo postregel z DUB fuzijo širokih razsežnosti. In DUB we trust.

NEDELJA, 19. 6. 2022

18.00 / park KC pekarna

Supernovino tekmovanje v meditaciji

Meditatorji vseh dežel ste vabljeni na prvo SUPERNOVINO TEKMOVANJE V MEDITACIJI, kjer bomo v prostem slogu meditirali dokler ne bo nekdo zmagal. Meditacija bo trajala od začetka do konca.

 

19.00 / park KC pekarna

Supernovin medgeneracijski gumitvist

Na SUPERNOVIN MEDGENERACIJSKI GUMITVIST ste vabljeni vsi ljudje vseh starosti, kjer bomo starejši obujali spomine na nostalgično elastičnost medtem ko bodo mladi lahko videli, kako smo si nekoč krajšali čas brez računalnikov, tablic in telefonov. Zaradi varnosti in zaščite in v izogib morebitnim tožbam polagamo vsem mamicam na dušo, da pridejo brez modrčkov, saj se pri skakanju lahko moderček hitro zaplete v gumitvist in lahko pride tudi do hujših poškodb. Gumitviste prinesite s seboj.