29. obletnica KC Pekarna

Slogan letošnje obletnice Kulturnega centra Pekarna je identičen, kot je bil slogan protestnega koncerta Hasta la victoria siempre - “Proti mačehovskemu odnosu mestnih oblasti do alternativne kulture”. Zgodil se je jeseni 1993 na Trgu svobode še pred zasedbo Pekarne in za pridobitev prostorov, kjer lahko delujejo neformalne skupine, angažirane_i posameznice_ki in nevladne organizacije v Mariboru. 30 let po protestnem koncertu se situacija ni niti malo spremenila, vedno znova se soočamo s tem istim mačehovskim odnosom, Pekarna pa je ves čas eksistencionalno ogrožena, na udaru in pod pritiski mestnih oblasti. Prav zdaj MOM brutalno krči vsa sredstva za že odobrene programe in projekte na področjih kulture, mladine in sociale vsem organizacijam v mestu. Pekarna ostaja in vztraja ter na to letos opozarja tudi v centru mesta. 30 let po protestnem koncertu “Hasta la victoria siempre” bomo tudi ta dogodek obeležili na licu mesta, jeseni na Trgu svobode.

 

Območje nekdanje vojaške pekarne je že vse od leta 1994 prostor ustvarjanja, povezovanja in delovanja mnogih. Ne gre zgolj za prostor kulturnih vsebin, ki jih obiskovalci konzumirajo vsake toliko, ampak pomembno samoniklo prizorišče, gre za bogat in kompleksen preplet kulturnih, mladinskih, družbenih, socialnih in športnih vsebin, globoko vpetih v sosesko. V 29-ih letih obstoja smo doživeli vzpone in padce – tako kot vsaka skupnost, ki ustvarja, proizvaja, vzgaja in spodbuja ter se hkrati upira neusmiljenemu pohodu kapitalizma.

Akterji različnih organizacij in prostorov ob 29. obletnici Kulturnega centra Pekarna tako vabimo na raznovrstne dogodke, ki bodo potekali v tednu med 12. in 18. junijem.

 

NA VSE DOGODKE JE VSTOP PROST!

PROGRAM

PONEDELJEK, 12. 6. 2023

11.00 / Dvorana Gustaf

Tiskovna konferenca

 

19.00 / Dvorana Gustaf

Banda ferdamana v Pekarni

Improvizacijsko gledališče o Pekarni s Pekarno

Banda Ferdamana so mladi umetniki. Njihove misli in besede so pronicljive, aktualne, lokalne, kritične in predvsem zabavne. Razmišljajo in reagirajo hitro. Poosebljajo, igrajo in karikirajo Maribor, ki ga čutijo in živijo. Skratka: Dobra kulturna zabava z aktivnimi mladimi ob pivu ali špricerju. Vredno obiska. In razmisleka.

 

20.30 / Park KC Pekarna

StopTrik v Pekarniškem parku

V parku KC Pekarna, se bo zavrtelo šest skrbno izbranih stop animacij, kot nalašč za slabo uro zgodnje-poletnega večera na prostem. Ogledale_i si bomo filme tekmovalnega programa lanske edicije festivala StopTrik. Najboljše v stop animaciji, vizualno zanimivo ter navdihujoče za srečanje z umetnostjo animiranega filma. Animacije so v tujih jezikih s slovenskimi podnapisi.

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki se bo letos v Mariboru odvijal med 27. septembrom in 1. oktobrom, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive, ki jih kurirajo filmske_i strokovnjaki_nje, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.
 

TOREK, 13. 6. 2023

20.30 / Pred Supernovo

Jašar/Azhdari/Marinič trio

Najboljši trio daleč naokoli. Predstavili bodo svoj prvi album z imenom: Mi smo najboljši trio daleč naokoli. Svojo zvrst glasbe opredeljujejo kot Azerbajdžansko-Eskimski etno disko punk. Glasbeni projekt Sanjina Jašarja na bobnih, Behranga Azhdarija na električnem basu in harmonikaša Daniela Mariniča s specialnim gostom Ernest Johnny Grass (rizle).

 

21.30 / Dvorana Gustaf

Igor Bezget Thundertribe Trio

Visoko energetska glasbena enota, ki nadaljuje tradicijo glasbe jazz fusion trio zasedb z katerimi je kitarist in avtor Igor Bezget v preteklih treh desetletjih postregel obilico glasbenega materiala, ki ga lahko najdemo na njegovih številnih trio albumih. Zasedba, ki jo ob igorju sestavljata še njegov nepogrešljiv dolgoletni glasbeni soustvarjalec basist Tadej Kampl in ritmična eksplozija nove generacije bobnar Lovro Bone, bo skozi prizmo glasbene sedanjosti izvedla jagodni izbor zgoraj omenjenega glasbenega opusa in še kaj...

 

SREDA, 14. 6. 2023

20.00 / Dvorana Gustaf

Jam session od Punka do Funka

Jam ob obletnici KC Pekarna. Muzičarji z vseh vetrov tako vabljeni v čim večjem številu. Bobni, kitarski in bas ojačevalec, klaviature ter mikrofon(i) + DI priključki, čakajo na odru, ostala glasbila pa prihajajo na oder s svojimi lastniki.

ČETRTEK, 15. 6. 2023

17.00 / Pekarna Magdalenske mreže

Knjižnica tete Rose: Mladi, kako se organizirati?

Pogovor z gostjo, ki je več let delala v European Youth for Action (Berlin) ter mlado pesnico in aktivistko gibanja MZPP. Preko spleta s Coco Kelner iz Berlina o  njenih izkušnjah pri delu v tej nadvse zanimivi mreži posameznic in posameznikov, grassroots organizacij in kolektivov, ki se zavzemajo za spremembe v svojih skupnostih, in sicer na okoljskem, družbenem, političnem in ekonomskem področju. Prav tako se bomo o konkretnih  izkušnjah in ugotovitvah v živo pogovarjale s študentko in mlado aktivistko Zalo Marolt, ki je najbolj dejavna v okviru gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Priložnost bomo imeli tudi prisluhniti nekaj Zalinim »bolj aktivističnim« pesmim.

Pogovora bosta potekala v slovenskem in angleškem jeziku, branje pesmi bo v slovenščini.

 

19.00 / Dvorana Gustaf

Projekcija filma Vivir la utopía in pogovor z režiserjem

Utopija sedanjosti

Filmski večer s pogovorom, posvečenem anarhističnim in skupnostnim praksam preteklosti ter odgovorni družbi prihodnosti. Ob 19.00 se pogovarjamo z režiserjem Juanom Gamerom, po pogovoru sledi projekcija filma Živeti utopijo (Vivir la utopia), Katalonija/Španija, 1993, režija Juan Gamero, 95. min, slovenski podnapisi

Film z obilico zgodovinskih posnetkov in arhivskega gradiva predstavlja anarho-sindikalistične in anarho-komunistične prakse, ki so se udejanjile v praksi sredi tridesetih letih prejšnjega stoletja in so delovale do začetka in tekom državljanske vojne v Španiji.

Edinstveno udejstvovanje posameznikov v skupnem družbenem delovanju dokazuje, da je kljub vedno znova vsiljeni, a tudi vse bolj globalno razgaljeni in etično poraženi ideologiji kapitalizma in potrošništva mogoče misliti in vzpostaviti družbo drugače kot le množico posameznikov, jo zasnovati na skupnem in javnem dobrem ter si zastaviti prihodnost bolj odgovorno in pravično.

Ker imamo izbiro, lahko odločamo o drugačni prihodnost.

 

19.00 / Pekarna Magdalenske mreže

ZaŽivali: Socialna inteligenca sivih vran

Sive vrane (Corvus cornix), v Sloveniji jih lahko vidimo čez vso leto in jo zato uvrščamo med stalnice, so zelo prilagodljiva vrsta. Spretno uporablja različne antropogene strukture; od smetišč, na katerih se hrani, do daljnovodov, na katerih počiva in namešča svoja gnezda. Znane so potem, da, verjetno zaradi varnosti prenočujejo v skupinah, se organizirano borijo proti predatorjem, si pretrdo hrano namakajo v vodi, razbijajo oreščke, se rade igrajo in že na daleč prepoznajo lovce. O vedenju in socialni organiziranosti vran se bomo pogovarjale_i z ornitologom Tilnom Basletom iz DOPPS.

 

20.30 / Zeitklub - Duh časa

Koncert: Mathieu Samuel in Evolution groove + jam

Pekarniški reggae ninja z bendom premierno full on. Mathieu poje in igra kitaro, Bangal na basu ter Jadran na percussionih. Reggae glasba v angleščini in mavričanski kreolščini.

 

22.00 / MC Pekarna

Los Loa

Skupina je nastala kot produkt štirih prijateljev, ki so se spoznali v njihovih srednješolskih letih. Po večkratnih spremembah imena in menjavah žanrov, so pristali na trenutno ime Los Loa. Kot stil igranja jim niso zadostovali klasični žanri, zato so se odločili narediti nekaj unikatnega. Svojo stilistično podlago metala in hard rocka so popestrili z latino-ameriškimi ritmi in gipsy jazz-om. Glavna tematika njihov pesmi so teme navezane na haitijski voodoo in hoodoo. Temu primerno so se tudi začeli oblačiti in za dodatno skrivnost ter srhljivost nadeli maske.

 

23.00 / MC Pekarna

Wyatt E.

Globoki, ležerni, veličastni instrumentalni zvoki, zgrajeni iz hipnotičnih sintov in kitarskih plasti ... Introspektivna zvočna pustolovščina, ki povzdigne tvojo dušo in nahrani duha. Mešanica elementov starega Vzhoda in sodobnih instrumentov ter tehnik Wyatta E. ustvari spektakularno in skoraj meditativno izkušnjo. To pa ne pomeni, da je njihova glasba umirjena. Tako kot se je v najglobljih meditativnih stanjih mogoče počutiti poživljeno in celo navdušeno, te glasba Wyatt E. zamakne v energično, a prizemljeno območje duha. Pravijo, da pišejo glasbo za bogove.

PETEK, 16. 6. 2023

10.00 naprej / MC Pekarna

Dan odprtih vrat

 

9.00 - 16.00 / Center Šteker

Dan odprtih vrat

 

14.00 naprej / park KC Pekarna

Gudstaf market in koncerti Tina Sovič in Womango, Mathieu Samuel in Evolution groove akustično, PirhAlter akustično

Pisan in raznovrsten bazar, temeljujoč na blagovni izmenjavi s hrano in glasbenimi vložki.

Pekarnin park od 14h stojnice umetniških in rabljenih izdelkov ob 14.15h akustični koncert Tina Sovič & Womango ob 15.30h akustični koncert Mathieu Samuel in Evolution groove akustično ob 16.45h akustični koncert Pirhalter.

Gu(d)staf Market je vzniknil iz ugotovitve, da večina posameznikov v našem okolju poseduje neke predmete, ki jih ne uporablja, jih ne potrebuje, ali se jih celo želi znebiti. Razvoj te ugotovitve je bila ideja, da bi takšne predmete bilo mogoče izmenjevati ali pa tudi prodati na nekem določenem prostoru in ob določenem času. Takšne izmenjave bi bile izvedene izven mrež tesnih poznanstev, v krogu naključnih ljudi. Nadalje, bi bil vsak posameznik med temi »naključneži« vešč nekakšne spretnosti, ki jo lahko deli z drugimi in ki lahko prispeva k vzdušju izmenjevalnega dogodka: kuhanje, igranje, pospravljanje, fotografiranje, šivanje, pripovedovanje, … V teoriji nastane celodnevni dogodek, prehajajoč med festivalskim slavjem in nežnim bazarjem, v praksi pa je nastal Gu(d)staf Market.

Do drugega leta delovanja si je pridobil stalne obiskovalce, stalne izmenjevalce, stalne peke in stalne kuharje, hkrati pa ga obiskujejo vedno novi naključni posamezniki. Dobro je, da se vsi ti zavedamo, da je Gu(d)staf Market še bolj kot kakšen drug dogodek, predvsem odvisen od ljudi, ki ga ustvarjajo – naj bodo to ljudje, ki jedo palačinke, ljudje, ki s seboj domov odnesejo plato ali ljudje, ki pošiljajo vabila na dogodek. Zastavljen je tako, da lahko k njegovemu razvoju prispevamo prav vsi z dobrimi nameni. Lahko ga oblikujemo, predrugačimo, razvijemo, karkoli! Možnosti je neskončno, zaloge kreativnosti in energije pa na tem planetu še niso usahnile.

 

Tina Sovič & Womango Tina Sovič je učiteljica afriških tolkal, glasbenica in raziskovalka afriške kulture. Z zasedbo Djembabe je izdala dva CD-ja, ki navdih črpata iz tradicionalnih afriških ritmov in slovenskega ljudskega izročila. Vsako leto organizira Maribum Afriqui, stičišče afriške in slovenske kulture, ki se manifestira predvsem skozi glasbo. Tolkalska zasedba Womango je nastala z združitvijo učenk (in učenca), vendar jih druži več kot le glasba. Moto skupine je veselje do življenja, dvigovanje lastne zavesti in seveda strast do glasbe. Na njihovem repertoarju so starodavni zahodnoafriški tradicionalni ritmi, kot so jih predali sodobni afriški mojstri; skupina jih je zaznamovala tudi z lastnimi aranžmaji. Osnovna koda ritmov - povezava z Življenjem - je ostala nepoškodovana. Vsak od teh ritmov je že po nekaj odigranih udarcih tudi nedvoumno povabilo na ples. Če se mu prepustimo, služi kot osvobajanje od lastnih in kolektivnih omejitev, lahko pa je tudi kažipot v potovanje navznoter v znane in še neznane dušne pokrajine.

Mathieu Samuel in Evolution groove Mathieu poje in igra kitaro, Bangal na basu ter Jadran na percussionih. Reggae glasba v angleščini in mavričanski kreolščini.

PirhAlter Akustik In memoriam Martin (Koncert v spomin na Petek Martina) Zasedba: Aleš Čerček (kitara, vokal), Tomaž Muršak (kitara, vokal), Tin Matuš (tolkala), V spomin na preminulega basista banda, se bodo fanje ob Obletnici KC Pekarna, nanj spomnili s koncertom, na katerem bodo odigrali nekatere stare skladbe skupine PirhAlter v akustični izvedbi. Vabljeni vsi, ki ste poznali Martina, da na ta dan skupaj obudimo spomin nanj.

 

17.00 / MC Pekarna

4. Kobanov memorial (turnir v biljardu)

Tradicionalni 2-dnevni turnir v biljardu. Prijave na saso.rek@mfarhitektura.com ali 040 839 539

 

17.00 / KUD KURD

Turnir v pikadu

 

17.00 / KUD KURD

Turnir v namiznem tenisu

 

19.00 / Pekarna Magdalenske mreže

ZaŽivali: Ameriške priseljenke – nutrije

Veliki glodavci iz Južne Amerike, so bile v Evropo pripeljane zaradi njihove uporabe v krznarski industriji. Posamezne nutrije so pobegnile s krznarskih farm, nekatere so bile namenoma izpuščene, ko krznarska industrija ni bila več profitabilna. V desetletjih so se dobro prilagodile na življenje v našem okolju. Naseljujejo obrežja potokov, rek in mokrišč. Pred neugodnimi razmerami in plenilci se nutrije zavarujejo z brlogi, ki jih izkopljejo v breg z vhodom nad ali pod vodno gladino. Nutrije so zelo socialne skupinske živali, ki jih označujejo kompleksne socialne interakcije.

Selitve živali iz prvotnih habitatov so del antropogenih procesov, vendar pa je prizadevanje živali po preživetju v spremenjenih pogojih njihove materialne eksistence antropocentrično pojmovano kot invazija. Ko človek ne more več nadzirati načinov bivanja živali, preseljenih iz drugih (pogosto geografsko oddaljenih) habitatov, jih antropocentrično opredeli kot »invazivne vrste«, v diskurzu biodiverzitete pa so koncipirane kot objekti, ki jih je treba iztrebiti.

Predavanje bosta izvedla študent biologije Sašo Kornet in raziskovalka na podorčju kritičnih animalističnih študij Branislava Vičar. Sledila bo javna razprava.

 

• KONCERTNI DEL / PISTA

 Justice Sale

5-članska stoner rock skupina, ki je pričela z delovanjem leta 2020 in jo sestavljajo: Leon Svilar na vokalu, Matija Furlan na kitari, Beno Meglič na kitari, Dušan Rabrenović na bas kitari, Vesna Godec na bobnih. Med svoje vplive štejejo bande kot so Kyuss, Tool, Sleep, 1000mods, My Sleeping Karma, A Perfect Circle, Slo Burn, Monster Magnet, Stoned Jesus, Red Fang, King Buffalo, Black Sabbath. Izvajajo izključno avtorsko glasbo v katero dodajajo elemente iz sorodnih glasbenih žanrov kot so npr. psychedelic, metal, alternative, progressive

 

Eyeceeou

Eyeceeou (ICO) je underground rap mojster iz Maribora. Eyeceeou se je leta 1976 rodil kot Iztok Šumatić, ki so ga vrgli v ribnik, kasneje pa ga je čudežno ponovno rešila Drava. Njegov prvenec in hkrati enajsti album z naslovom Samo bedak in sila je izšel leta 2006. Od takrat je eden najbolj znanih in spoštovanih mariborskih raperjev. Njegova besedila večinoma govorijo o življenjskih izkušnjah in nepričakovanih situacijah, pa tudi o družbi in politiki, večinoma pa so napisana v domoljubnem duhu. Sodeluje tudi z drugimi izvajalci po državi, kot so 6pack Čukur, Tekochee Kru, Samo Boris, Gianni Rijavec in Valterap. Jedi sendvič. ICO je ena, dve, pommes frites.

 

Damir Avdić

Damir Avdić aka bosanski psiho, vsestranski umetnik in performer, pesnik z brezkompromisno punkovsko držo ki s svojimi besedili ostro kritizira današnjo družbo. Njegova večna besedilna provokacija bi v marsikaterih zmotno politično korektnih sferah postala del cancel kulture, vendar na njegovo in našo srečo deluje v okolju, ki mu dopušča, da svoj naostreni jezik suče že dobrih trideset let - od dni, ko je bil še član hardcore pank benda Rupa u zidu. Od takrat je Avdić ustvaril hvalevreden opus, ki obsega glasbo, poezijo, literaturo in različna gledališka sodelovanja. Marca lani je pri lastni založbi Kapital izdal že svoj sedmi album, Mainstream Horror.

 

Prismojeni profesorji bluesa

Slovenska glasbena skupina igra blues, funk, r&b, ter podobne zvrsti, ki nas spominjajo na glasbo šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Kaj to pravzaprav pomeni? Malo jedače, veliko pijače ter ogromno zlomljenih src ter polomljenih palic, s krvjo premazanih strun ter pretrganih razmerij, ne glede na petek ali svetek. Valjanje po blatu, pločnikih, hoja po ulicah klečeč in proseč naj jim vendarle pustijo odigrati še tretji koncert v Ljubljani tisti teden. Za honorar so prosili le elektriko in nekaj pekočega za na zob. Legenda govori o domnevnem koncertu v konzervi sardin, a pričevalcev (beri sardin)ni več moč izslediti. Štirje jezdeci glasbene apokalipse z ramo ob rami živahno jezdijo na neukrotljivih oslih proti obzorju. Zasedba: Julijan Erič (električna kitara), vokal Zlatko Đogić (bobni), vokal Miha Ribarić (bas kitara), vokal Aleš Uhan (klaviature, klaviatara).

 

• AFTER DEL / DVORANE

 

00.00 / MC Pekarna / RAČUNAJTE NA NAS: Otpisani DJ

 

00.00 / Dvorana GUSTAF / Dexter in Wooga

Začnemo z Ragge Break beat setom Wooge, v sredini bo b2b, nadaljuje oz. zaključi pa Dexter z break beat, junglee in drum n bass ritmi.

 

00.00 / KUD KURD

SOBOTA, 17. 6. 2023

10.00 - 17.00 / APD Kozjak

Dan odprtih vrat plezalne stene

Vsi mladi in vsi nekoliko starejši a mladi po duši, ki bi se želeli preizkusiti v športnem plezanju, nas v tem terminu obiščite na podstrešju zgradbe Lubadar v KC Pekarna. V kolikor nimate svojih plezalnih čevljev, priporočamo trdo športno obutev. Naši vaditelji vam bodo pomagali ob prvih gibih v navpičnem svetu!

 

11.00 / Park KC Pekarna

Sobotna sprostitev za um, telo in duha!

Dopoldanska ura joge, na kateri nežno prebudimo in sprostimo telo, umirimo um in obudimo duha. Primerno za začetnike in nadaljevalce. Potrebna oprema: udobna oblačila, lastna jogijska podloga, tanka dekica. Izvajalka: Karolina Bucka Kustec (Joga klub Maribor)                                          
 * V primeru dežja jogiramo v prostorih Pekarne Magdalenske mreže.

 

17.00 / Park KC Pekarna

Kvalifikacije za Turnir v kičkanju Maribor Open 2023

Športno družabna aktivnost, kičkanje - igra s kičkami ali frnikolami, ki ne potrebuje posebne opreme in prostora, ima enostavna pravila, lahko vključuje igralce različnih spretnosti in zmožnosti ter zelo uspešno povezuje igralce različnih starosti, kulturnih in nacionalnih pripadnosti, glasbenih okusov, spolnih usmerjenosti in politične pripadnosti.

Turnir v kičkanju bo 02.09.2023 v Malem betnavskem gozdu potekal ves dan, finalni del med 17. in 19. Vsi zmagovalci pekarniškega kičkanja se uvrstijo direktno v finalni del turnirja.

Vabimo vse uporabnike, organizacije, posameznike, ki delajo, ustvarjajo, živijo v Pekarni… vsaka pisarna, vsak bend pripravi ekipo… časa za treninge je še dovolj, opozarjamo pa, da vsi ki ste pred 30 in več leti kičkali in mislite, da ste še v isti formi … zmagovalec lanskega turnirja, 6 letnik je v polni formi in že vneto trenira na domačem terenu doživljajskega igrišča.

P.S. če nimaš kičk, jih v zameno za prostovoljski prispevek ali dobro idejo kje/od koga/kako naj »Doži« dobi gnare, dobiš na dogodku

 

 

17.00 / MC Pekarna

4. Kobanov memorial

Tradicionalni 2-dnevni turnir v biljardu. Prijave na saso.rek@mfarhitektura.com ali 040 839 539.

Veganska večerja ob zaključku turnirja biljarda, s šopki travniških rastlin in torto za najbolj vztrajne!

 

17.00 / KUD KURD

Turnir v pikadu

 

17.00 / KUD KURD

Turnir v namiznem tenisu

 

 

• KONCERTNI DEL / PISTA

 

MHM

Mariborski instrumentalni trio, ki skupaj muzicira več kot desetletje. Člani so sodelovali že v srednješolskem bendu (Evileyes), nato pa se prelevili v instrumentalni projekt, ki se dandanes imenuje MHM. Zvoku dodajajo unikatno noto z zanimivimi energičnimi in melanholičnimi deli, ter inovativnim pristopom k pisanju glasbe.

 

Krokar

Glasbena formulacija treh ljudi, ki jih glasba že lep čas ne pusti na miru, v kakršnemkoli smislu že. Vsak po svojih poteh so skozi leta sodelavanj v različnih bendih in projektih ugotovili, da se je nabralo kar nekaj glasbenega materiala, ki se ni udejanil. Skupna misel jim je bila, da bi bilo škoda, če bi ti osnutki zbledeli vnemar. Še vedno polni ustvarjalnega entuzijazma so pričeli sestavljat, komponirat, aranžirat,... muzicirati

 

Lilith Cage

Posavsko – primorska naveza štirih podobno mislečih glasbenih umov. Shoegaze – dark wave – post pank zasedbo od leta 2018 dalje poganjajo kitarist Vili Domijan, bobnar Matjaž Pegam, basist Tomi Tršar in pevka Lili Žigo. V glasbi Lilith Cage zazveni tako senzualnost nepokorjene in nevarne ženstvenosti, kot tleči revolt punka in new wave-a osemdesetih let. Atmosfera zasanjane poetike, temni podtoni grešnosti in demonične preproščine beata, meditativne kitare in basa, ki jih povezuje glas močne ženske, prinašajo dinamično in svojevrstno muziko. Album Shadows vsebuje trinajst avtorskih skladb in je v celoti delo skupine. Založba Sintetic production.

 

Koala Voice

Ta slovenski četverec je s svojo neobremenjenostjo, razbijaško indie punk prezenco polno nalezljivih melodij in zasoljenih kitarskih riffov, zelo hitro prirastel k srcu množicam, tako po Sloveniji kot tudi drugje po Evropi. Po prvencu Kangaroo’s a neighbour(2014), ki ga je nasledil Wolkenfabrik(2017), so leta 2018 izdali digitalni akustični album Koala Voice: Izštekani. Temu je sledil nonšalantni Woo Horsie, kjer so nam Koala Voice postregli z njihovim nesramno popoidnim hitom Ker tu je vse tako lepo.Njihova muzikalnost in očarljivost jim je pridobila tudi mesto predskupine pred legendarnimi Pixies v ljubljanskih Križankah. Svojo publiko pa so naprej lovili tudi po večjih evropskih festivalih, kot so Liverpool Sound City, Tallinn Music Week, Bush Budapest, Pohoda, Monkey Week, Exit in Inmusic.

 

 

• AFTER DEL / DVORANE

 

00.00 / MC Pekarna / peKARAOKE: after

 

00.00 / Dvorana GUSTAF / Kozmonavt

Glasba za neuvrščene. To pomeni sirove štručke, burek, bombetke in vroče žemljice, makova pletenica, orehova potica. Francoz.

 

00.00 / KURD /

NEDELJA, 18. 6. 2023

10.00 / MC Pekarna

Lutkovna predstava: KRALJIČNA NA ZRNU GRAHA (Lutkovna skupina IndiJanez)

 

10.30 / MC Pekarna

Otroška čajanka in kreativna ustvarjalnica

 

11.00 / MC Pekarna

Lutkovna predstava: ŽIVALSKI RINGARAJA, Tone Pavček (Kulturno društvo Delavec)

 

20.00 / Park KC Pekarna

ETNO NOISE (CON)FUSION

Mlada tri članska zasedba. Člani zasedbe sicer niso tako mladi, so pa radovedni in jih druži večletno prijateljstvo. Njihov zvok ali glasbo bi lahko tako na hitro opisali kot mešanico ambiental drone etno….čeprav se »fantje« neradi opredeljujejo. Zvočenje, ki mu boste priča, se bo izvajalo na pretežno doma »vzgojena« glasbila.

Gre za eksperimentalno popotovanje treh izvajalcev in sicer:

Chemmomorph Mada Poka - modular synths

Sebastijan Halič - tankdrums, tolkala (Scrappydrums)

Behrang Azhdari - brenkala (razna)

 

VES ČAS

BUKVARNA CIPROŠ

Nabrusimo kose

Knjige povezane z obletnico kmečkih uporov (450 let)

Korakamo v svobodo

Knjige pesnika Petra Levca (100 let od rojstva)

Članki povezanimi s Pekarno v preteklih letih