Teater za voglom

Teater za voglom

Teater za voglom je prostor v desni polovici pritličja stavbe Lubadar, med Bukvarno ter delavnico za obdelovanje lesa in kovine v prizidku.

Bruno, Zvonec in Tomaž so z gledališko skupino Češnjev vrt bili pobudniki Teatra za voglom in so s prvotnim zagonom poskrbeli za nadaljni razvoj prostora. Za najbolj primerni dejavnosti sta se izkazali gledališka in glasbena dejavnost, a slednja le v akustični obliki.

Glasbeni festival No Border Jam je nekaj let prostor uporabljal kot backstage in kuhinjo za glasbenike, v kateri je Bruno kuhal vegetarijansko hrano. Bruno, ki prostor še danes odpira vsak dan za čajanke in mladim umetnikom za ustvarjanje, se spominja treh pomembnejših produkcij iz zgodovine prostora: senzorialno gledališče s produkcijo gledaliških delavnic Labirint, ciklus koncertov klasične glasbe in improvizacijskih dogodkov Glasbeni foajer, ki ga je pripravljal Mitja Režman ter projekt Glasbarium pod vodstvom Vaska Atanasovskega.

Redno so v prostoru potekali tudi jam sessioni in ustvarjalne delavnice, predvsem med letoma 1996 in 2003, obenem pa do leta 2005 tudi številni literarni večeri iz ciklusa Novi depresionizem v produkciji Xenie Jus, Nine Farič in MKC Črka. Skozi druženje so se oblikovali bendi - prvi mariborski hip hop bendi in posamezniki s scene okoli DJ Splinterja in drugi ter v svojih začetkih skupina Siti Hlapci. Slednji so se kasneje preselili v studio in vadbene prostore nadstropje višje.