27. obletnica KC Pekarna (1. del)

Uporabniki Kulturnega centra Pekarna so se ob njeni 27. obletnici, ki jo obhajamo v teh dneh, odločili za organizacijo večdnevnega programa dogodkov in vsebin, ki jih bodo soustvarjale članice in člani skupnosti Pekarne. Program, ki je na sporedu ta teden, se bo odvijal med 16. in 19. junijem 2021 v kompleksu KC Pekarna.

Poleg proslave obletnice so dogodki namenjeni izpostavljanju dela posameznih uporabnikov Pekarne, pa tudi njene splošne kreativnosti in inovacije, ki sta v vseh letih obstoja postali nepogrešljiv del lokalne kulture. Obenem gre za odločni statement o pomenu in stanju KC Pekarna kot sodobnem in aktivnem prostoru, ki ima v lokalni družbi še zmeraj ključno vlogo.

Iz opisa dogodka:

Čakajte, a je to zares? Slučajno je to prvi april? Ah, ne, prvi april je že mimo. Že več kot eno leto nam korona greni življenje, nabira frustracije, ki jih nikakor ne moremo sprostiti. Skoraj smo že pozabili, kako lepo se je v živo družiti, spiti kakšno pivo na soncu in uživati ob muziki, seveda v živo. Vendar na vsakem koncu tunela je luč, zato se je celotna skupnost KC Pekarne odločila, da s skupnimi močmi izpelje dogodek ob 27. obletnici celotnega kompleksa Pekarna.

Gre za prirejeno obliko prvotnega koncepta štiridnevnega festivala, ki so jo organizatorji preoblikovali glede na še trajajoče epidemiološke omejitve in zavrnitev na razpisu Mestne občine Maribor. Rezultat je že omenjeni program, ki se bo zgodil v dveh dejanjih: prvič ta teden in nato v okviru drugega sklopa med 1. in 4. septembrom.

Program bo izveden v skladu z veljavnimi ukrepi in smernicami. Organizatorji opozarjajo, da je za udeležbo na nekaterih dogodkih potrebno izpolnjevanje pogojev PCT.

Več informacij na povezavi do dogodka. V nadaljevanju sledi podrobnejši program z opisi posameznih dogodkov.

SREDA, 16. JUNIJ

16:30, park KC Pekarna

Trio pa vsako rundo je en adijo (KUD Banda ferdamana)

Celovečerni improviziran nastop s štirimi improvizatorji: tremi režiserji, ki skušajo publiko prepričati, da si ogleda njihovo zgodbo in četrtim improvizatorjem, ki sodeluje v prizorih. Prav tako moderira predstavo ter poskrbi za pravično izbiro zmagovalca.

Režiserji združujejo lastne ideje za prizore s predlogi publike. Ta v več krogih izbira najljubšo zgodbo, ki si jo na koncu v celoti ogleda.

V primeru slabega vremena se dogodek seli v MC Pekarna.
Več informacij na povezavi do dogodka.

18:00, Lubadar (+ prenos preko spleta)

Javna tribuna: "KC Pekarna, vsebina ali nepremičnina"

V okviru obležitve 27. obletnice, bo ob 18.00, v stavbi Lubadar v KC Pekarna potekala javna tribuna o pomenu samoniklih prizorišč, prihodnosti alternativne kulture in s tem KC Pekarna v Mariboru. Razprava je namenjena pretresanju pomena tovrstnih prostorov za urbana središča, njihov pomen za generacije mladih v mestu in za razvoj neistitucionalne kulture ter politične misli. Hkrati se bomo dotaknili vzrokov in posledic, ki bi jih povzročila selitev tovrstnih vsebin na druge lokacije v mestu.

  • prof. dr. Rajko Muršič, kulturni antropolog in etnolog, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete, Univerza v Ljubljani, avtor knjige Na trdna tla: Brezsramni pregled samoniklih prizorišč in premislek nevladja mladinskega polja,
  • izr. prof. dr. Andrej Naterer, socilog in antropolog, Filozofska fakulteta, Univerza v Mariboru, prejemnik Mikošičeve nagrade za dokumentarni film »Bomži – Cestni otroci v Makejevki«,
  • Jasna Babič, sociologinja in kulturologinja, avtorica s področja subkultur, koncertna organizatorka ter koordinatorka programa v Klubu Gromka, Metelkova,
  • Tjaša Pureber, samozaposlena kulturna producentka, aktivistka, raziskovalka družbenih gibanj,
  • Gregor Kosi, sociolog kulture in zgodovinar, vokal benda Nina Bulatovix, bivši direktor Zavoda Pekarna Magdalenske mreže,
  • predstavnika KC Pekarna

 

18:30, park KC Pekarna

Z dobro knjigo v poletje (Nina Medved)

Bralno-ustvarjalno srečanje, na katerem si bodo udeleženci izmenjali vtise o knjigah in jih priporočali v branje, prebirali poezijo mariborske pesnice Erike Vouk in se preizkusili v pisanju lastnih verzov.

Udeleženci so vabljeni, da na srečanje prinesejo knjigo in jo na kratko predstavijo.

V primeru slabega vremena se dogodek seli v MKC Maribor.
Več informacij na povezavi do dogodka.

18:30, Zeitklub, Hladilnica

Jamsession Jimi in Ugo

Barviti večer improvizacije, drznih riffov in prevzetnih ritmov z vseh štirih vogalov našega ploskega planeta. Po uradnem delu bo sledil še jam session z glasbeniki, ki se bodo znašli na prizorišču.

Več informacij na povezavi.

21:00, park KC Pekarna

Projekcija filma Punčka in pogovor (DOKUDOC, Maribor skozi rožnata očala)

Projekcija francoskega dokumentarnega filma Punčka režiserja Sebastiena Lifshitza o osemletni transspolni deklici, ki se bori proti predsodkom in diskriminaciji s strani sistema in družbe. Film je na Festivalu dokumentarnega filma 2021 prejel nagrado za najboljši dokumentarni film na temo človekovih pravic, ki jo podeljuje Amnesty International Slovenija.

Po ogledu filma sledi pogovor s francosko aktivistko in trans žensko z Zavoda TransAkcija.

Več informacij na povezavi do dogodka.

ČETRTEK, 17. JUNIJ

16:00, park KC Pekarna

Proza pa pir (Slam zverine)

Literarni dogodek, v okviru katerega bodo Slam zverine v parku udeležencem brale odlomke proze iz svojih najljubših del. Častni gost bo mariborski pisatelj Tomo Podstenšek, ki bo med drugim podelil kakšno izkušnjo o pisanju in izdajanju proze v našem kulturnem prostoru. Prav tako bodo v zameno za branje kratkega odlomka bodo organizatorji obiskovalcem ponudili izbor knjig iz Bukvarne.

Dogodek bo povezovala Mojca Frim. Več informacij na povezavi do dogodka.

18:00, park KC Pekarna

Pihni svečko in si zaželi nekaj! (KUD Banda Ferdamana)

Improvizatorji iz Bande ferdamane bodo odigrali rojstnodnevno obarvano predstavo.Ta se prične s prizorom, v katerem bo eden izmed igralcev ugibal predloge publike. Občinstvo bo tako določilo dve znani osebi, ki sta biološka starša ugibajočega, in nenavadno kontracepcijo, ki jima je spodletela.

Iz uvodnega prizora izhaja celovečerna predstava o tem glavnem karakterju in njegovem življenju. Več informacij na povezavi do dogodka.

20:00, Gustaf

Jam Session live stream (AGD Gustaf)

Dogodek z različnimi glasbeniki, ki ustvarjajo v prostorih kulturnega centra. Gre za večer glasbene improvizacije poslastica, ki jo bodo ustvarjali Matej Horvat Mato, Igor Bezget, Tadej Tadiman Tratnik, Beno Soršak, Alen Šmid, Bang Bangal, Borna Šmid in mnogi drugi.

Poleg prenosa v živo bo dogodek mogoče slišati tudi na radiu Altr.si. Več informacij na povezavi do dogodka.

21:00, park KC Pekarna

StopTrik v pekarniškem parku (Pekarna magdalenske mreže, Festival StopTrik)

Filmski večer bo obiskovalcem na ogled ponudil deset skrbno izbranih animacij. Gre za filme tekmovalnega programa, panorame in borderlands sekcije lanske edicije festivala StopTrik, med drugim animaciji, ki sta prejeli glavno nagrado mariborskega občinstva in nagrado študentske žirije. Animacije so v tujih jezikih s slovenskimi podnapisi.

Več informacij na povezavi do dogodka.

PETEK, 18. JUNIJ

15:00, park KC Pekarna

Gudstaf market

Večurno dogajanje v okviru dogodka bo zajemalo izmenjavo predmetov, glasbene in umetniške nastope ter vegansko večerjo.

  • od 15.00: stojnice umetniških in rabljenih izdelkov
  • 15.00: akustični nastop Duo Veselje
  • 16.00 do 21.00: 3kings Soundsystem z glasbenim izborom Braneta Rončela
  • 19.00: veganska večerja Gustaf Vegan

Podrobnosti na povezavi do dogodka.

 

17:00, dvorišče pred MC Pekarna

Sejem stripov in knjig

Društvo IndiJanez, Striparna Oblaček in Bukvarna Ciproš vabi na sejem knjig in stripov. Prinesite, menjajte, kupite, pasite radovednost, berite!

 

19:00, Zeitklub, Hladilnica

Koncert Rock Gallery

Izbrana dela s področja rocka in hard rocka.

20.00, dvorišče med MC Pekarna in Gustaf

Koncert: LELEE

Glasbeni dogodek skupine LELEE. Domača založba Moonlee Records že 17 let aktivno išče in povezuje presežne post-jugoslovanske kitarske kreativnosti od Vardara do Triglava. In zasedba Lelee v popolnosti odgovarja navedenemu, saj jo sestavljajo beograjčanka Jelena Rusjan (Borghesia, TRUS!) na vokalu in basu, Makedonec Damjan Manevski (Rush to Relax, Molokai) na vokalu in kitari ter domači bobnar Jan Kmet (balans, Kalu).

Trio se je s svojim iskrivim in vznemirljivim indie kitarskim zvenom ter prepletanjem moško-ženskega in makedonsko-srpskega prepevanja hitro vpisal v zavest regionalne alternativne javnosti.

Več informacij na povezavi do dogodka.

SOBOTA, 19. JUNIJ

19.30, dvorišče med MC Pekarna in Gustafom

Koncert: V Okovih, Dark Sphere

Koncert mariborske punk rock zasedbe V okovih in simfoničnega black metal benda Dark Sphere iz Murske Sobote.

Več na povezavi do dogodka.

VSE DNI (16. – 19. JUNIJ)

Vsebine, ki bodo na voljo vse dni programa:

  • projekcije izbora videopoezije MKC Maribor (hodnik MKC),
  • razstava plakatov Toleranca kuratorja Mirka Ilića (park KC Pekarna),
  • stojnica s kombucho (park KC Pekarna),
  • podkast reportaže Tanje Cvitko o mariborski svobodni republiki